Çocuklar ve Oyun Bağımlılığı Riskinin Artışı
Mobil oyunlar gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer almaya başlarken, çocuklarda ve gençlerde oyun bağımlılığı tehlikesi giderek artıyor.
Oyun bağımlılığının etkileri arasında ilgi kaybı, dikkat eksikliği ve odaklanma sorunları, oyun başından ayrılamama gibi olumsuzlukların yanı sıra; fiziksel ve sosyal birçok olumsuz etkide gözlemlenebiliyor. Yeme ve uyku bozuklukları, görme bozuklukları gibi fiziksel sorunlarla birlikte bireylerin işini ve ailesini ihmali gibi sosyal sorunlara da neden olabilen oyun bağımlılığı ile ilgili sorumluluk genellikle bireylere, ailelere ve sosyal yardım kuruluşlarına kalıyor. Ancak oyun firmaları da bu konuda sorumluluk alarak bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlığını riske atabilecek faktörlere oyunlarda daha az yer vermesi, sorunun çözümü açısından kilit rol oynuyor.
Çocuklar ve Dijital Oyunlar
Konu ile ilgili konuşan Mayadem CEO’su Uğur Tılıkoğlu, “ Dijital oyunlar artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve önemini giderek artırıyor. Öğrenme, hayal gücü gibi birçok alanda kişisel gelişime katkı sağlayan içerikler, insanların hayat kalitesine olumlu etkiler sağlarken, özellikle oyun içerisinde geçirilen süreyi artırarak bundan kazanç sağlama odaklı oyunların bireyler üzerinde yarattığı tahribat, bazen çok yıkıcı sonuçlar doğurabiliyor. Bu problemlerin çözümünde sorumluluğun sadece birey ve sosyal kuruluşlara bırakılmasını yanlış buluyoruz. Biz Mayadem olarak, geliştirdiğimiz oyunları uzman psikologlarımız gözetiminde olumsuz etkiler yaratabilecek şiddet ve kötü alışkanlıklardan çocukları uzak tutabilecek şekilde süreçlerimizi kurgularken, oyunlarımızın yapısında oyun süresini uzatmaya yönelik senaryolardan kaçınıyor ve oyun bağımlılığından da çocuklarımızı korumaya gayret eden güvenli içerikler üretmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Çocuklar ve duygu sömürüsü
Konuyla ilgili olarak çocuklarla ilgili yazımda şöyle yazmıştım: “Aileler belirli bir ücret karşılığında ürünlerin çocuklar tarafından kullanılmasına vesile olurken, çocuklar ise mutluluklarını ürünler aracılığıyla sürdürüyorlar. Çocukların en çok yapmayı sevdiği eylemlerden biri ise oyun oynamak… Saatlerce oyun oynamaya müsait olan çocukları, tabletler veya cep telefonları aracılığıyla hayata bağlamak aileler için oldukça kolay. Bunun için ayrı bir teknik uygulamalarına gerek kalmıyor. Bu noktada teknoloji zaten işlevini yerine getiriyor. Yani çocuğun eline tableti verdiğiniz zaman, çocuk onunla oyalanıyor. Ve o sanal dünyanın içindeki karakterlerle özdeşleşerek yeni bir dünyaya adım atıyor. Dolayısıyla çocuğun dış dünya ile bağlantısı o noktada kesiliyor. Bu yolla ebeveyn olarak sizin işiniz kolaylaşmış oluyor. Eskiden olsa çocuğunuzu yetiştirmek için daha ilkel yolları tercih etmiş olacaktınız. Boyama kitapları, oyun hamurları vs…” Tabi bunların kötüye kullanımı çok büyük zararlar doğuruyor. Özellikle çocuklar üzerinden duygu sömürüsü yapıp, instagram hesabını çalmaya çalışan hackerlar gibi. Çocuk istismarı için, bu kampanyayı imzala yazılarına aileler lütfen kanmasın!
Çocukların üzerinden artık, bu şekilde kötülükleri durdurma zamanı çoktan geldi ve geçiyor.