Modern sanatta popülerliğini koruyan Akrilik boya, yağlı boya kıvamında ve suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türüdür. Yağlı boyaya nazaran daha mattır. Yapısındaki esnek pigmentler akrilik boyanın dayanıklı olduğunu göstermektedir. Tuval üzerinde herhangi bir çatlama yapmadığından ötürü en çok tercih edilen bir boyadır. Kokusuz ve çabuk kurur. İşte bu akriliğin en zor taraflarından biridir, çünkü sanatçı çalışırken hızlı hareket etmelidir; aksi takdirde hataları zamanında kapatmak zorlaşabilir.
Eğer çabuk kurumasını istemiyorsanız retarder (geciktirici) denilen medyumu kullanabilirsiniz, ancak onu da dikkatli kullanmak gerekiyor, çünkü boyanın içine fazla konulduğunda boyanın bağlayıcı özelliği bozuluyor. Retarderı çok acil durumlarda kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca geciktiricinin birkaç saat dayanabildiğini söylemekte fayda var.
Tıpkı yağlı boyada olduğu gibi akriliğin içine retarder dışında farklı medyumlar katabilirsiniz, fakat çok fazla medyum olduğu için doğru medyumu bulmak için önce ne tarz bir çalışma yapacağınıza karar vermeniz gerek. Akrilikte renk çeşitleri elde etmek için beyaz renk tercih edebilirsiniz ve boyayı suyla istediğiniz kadar inceltebilirsiniz. Akrilik, yağlı boya ile karşılaştırıldığında zehirli değildir. Akrilik boyanın üzerini yağlı boya ile boyayabilirsiniz, ancak yağlı boyanın üzerine akrilik boya ile boyamanız olası değildir. Önce akrilik ile tek kat zemin ya da astar atıp, sonrasında yağlı boya ile pürüzsüz boyama elde edebilirsiniz. Akrilik boya, yağlı boya kadar eski olmadığı için halen keşfedilmemiş yönleri vardır. Akrilik boya ile çalışırken şunları iyi bilmeniz önem arz eder:
- Akrilik boya hızlı kuruduğundan fırçanızı çabuk temizlemeniz ve üzerinde boya bırakmamanız lazım.
- Fırçalar sıcak su dışında akrilik boya temizleyicisi ile de temizlenebilir. Fırçaları temizlemek çok zor değildir.
- Hızlı kuruduğundan boyayı karıştırmak için bazı önlemler almanız gerekir. Yanlış boyadığınız bir alanı önce beyaza boyayıp, sonra üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Ortalama kuruma süresi 10-15 dakika arasında değişir. Eğer rertarder kullanmadan kurumayı geciktirmek isterseniz paletinizi çalışmaya başlamadan önce ıslatabilirsiniz.
- Akrilik boya alırken sadece ana renkler yeterli değildir, çünkü hızlı kuruduğundan dolayı renk karıştırmak zordur. Kuruduktan sonra o rengi kullanmanız maalesef mümkün değildir, sebebi de çabucak katılaşıp donmasıdır.
- Akriliğe başlamadan önce renklerin diğer renklerle nasıl kaynaşacağını araştırmanız sizin için yararlı olacaktır.
- Akrilik boyalar ekonomiktir ve yeni başlayanlar için oldukça uygundur. Sanatsal yeteneğiniz olmasa bile bu boyalarla yeni keşfe çıkabilirsiniz.
Akrilik boyalar kendi aralarında sınıflara ayrıldığından ötürü genelde orta sınıf bir akrilik tercih edilmelidir, zira düşük pigmentli boyalarla çalışmanızı heba etmiş olursunuz. Akrilik için pigment oldukça önemlidir. Burada esas olan akrilik boyanın donmaması. Akrilikle tuvalde çalışmak kâğıda nazaran daha kolaydır. Akrilik ile kat kat çalışabilirsiniz ama önce kuruduğuna emin olmalısınız. İstediğiniz kadar katman atabilirsiniz, ama ne kadar çok katman olursa çalışma o kadar gerçekçi olur. Kalın katmanlar akriliğin en ideal özelliklerinden biridir o nedenle tek kat boyama yapmanızı kesinlikle önermiyorum. Tuvalde akrilik daha iyi emilim gerçekleştirir, ancak akrilik için doğru kâğıdı bulduğunuz zaman da istediğiniz sonuca rahatlıkla erişebilirsiniz. Akrilik boyanın en güzel tarafı kokusuz oluşudur, yağlı boyadaki gibi kokmaz ve zararlı maddelerden arındırılmıştır. Kapalı ortamda rahatlıkla çalışmak mümkündür.
Akrilik boyalardaki pigment molekülleri ışığa maruz kaldığında yavaş bozulur ve bu büyük bir artıdır. Mesela akrilik boya ile maskeleme yapmak oldukça kolaydır. Bant kullanarak hem çerçeveleme yaparsınız hem de çalışmanızı pratik hale getirebilirsiniz. Yalnız akrilik boya kuruduktan sonra farklı bir renge dönüşebilir, yani ton değişikliği söz konusu olabilir. Tabi ki bunun önüne geçebilirsiniz, o da Talens’in Amsterdam serisi akrilik boyaları ile mümkündür.
Amsterdam Boyaların özellikleri:
- Çok yüksek dereceli ışık hassasiyeti
- Solmayan saf pigmentler
- Yıllarca orijinal rengini koruması
- Kalıcı bir sonuç için son derece dayanıklı bir boya filmi (bağlayıcı madde %100 akrilik reçineden oluşur
- Alkali dayanımı, özellikle duvar resimleri için uygundur.
- Kokusuzdur.
- Kullanılan bağlayıcılar çok kuvvetlidir.
Işık haslık değerleri:
+++ = müze altında en az 100 yıl ışığa dayanıklı koşullar (61 renk)
++ = Müze koşullarında 25- 100 yıl ışığa dayanıklı
(12 renk)
+ = Müze koşullarında 10-25 yıl ışığa dayanıklı
0 = Müze koşullarında 0- 10 yıl ışığa dayanıklı
Tüm bu renklerin ışık haslığı, ASTM Standartları D4303’e uygundur.
Opaklık değerleri:
Saydam= şeffaf (8 renk)
Yarı saydam (11 renk)
Yarı opak (23 renk)
Opak (31 renk)
Not: Boyaları satın alırken saydamlık ve opaklık değerine dikkat edin, çünkü boyanız örtücü olmadığında sıkıntı yaşanabilir. Örtücü olmayan boyalar genelde karıştırmak için idealdir. Boyaların üzerinde bazı kodlar bulunur, satın almadan önce renk kartelasını incelemeniz gerek. Boyaları bilerek kullanırsanız, hata yapma oranınız azalır.
Amsterdam boyalar ile çalıştığınız zaman daha az su kullanırsınız, çünkü yoğun pigmentlere sahiptirler, bazı boyalarda pigment oranı az olduğunda boyalar çok sulu oluyor ve kullanımı giderek zorlaşıyor. Kullanırken renklerin canlılığını gördüğünüzde içinizdeki ilham katbekat artacak. Oldukça memnun kaldım. Amsterdam serisi Art Creation’dan hem daha yoğun pigment içermekte hem de koku sıfır. Boyalar 120 ve 500 ml olarak satılmaktadır. Ayrıca boyalar ile ilgili şunu belirtmek önemli: Amsterdam boya serisi standart ve expert olarak ikiye ayrılır. Standart serisi ekonomik anlamda daha erişilirdir, ancak expert serisi biraz pahalıdır. Henüz deneme fırsatı bulamadığım için, sizlerle paylaşamıyorum.
Gelelim doğru tuval ve kâğıt seçimine… Tuval seçerken mutlaka profesyonel ve astarlı tuval almaya çalışın, kâğıt için de yüksek kalitede selülozdan soğuk baskı metoduyla üretilen Fabriano Akrilik defterlerini tercih edebilirsiniz. Ebatları 25×35, 30×40, 40×50 olarak sınıflandırılmış ve 400 gram özel baskı ile üretilmiştir.
Daha önce akrilik çalışmalarımda başka bir kâğıt kullanıyordum ve hiç memnun kalmamıştım, ama bu kağıtlarla çalıştığımda farkı açıkça gördüm. Fabriano kâğıda Amsterdam boyalarla yapmış olduğum Van Gogh Green Wheat Fields Reprodüksiyon resminde siz de farkı görebilirsiniz. Boyaların kâğıdın üzerinde kolay bir şekilde kaynaşmaları da cabası.
İşte Fabriano kağıdına yapılan resim:
Sonuç olarak; Akrilik hata kapatıcılığı yüksek bir boyadır. Yok etmek istediğiniz yanlış boyamanın üzerini kapatmak isterseniz farklı bir boyayla bunu kolayca yapabilirsiniz. Tabi bunun için önemli olan doğru fırça seçimidir. Van Gogh uzun saplı akrilik fırçalar ile kaliteli boyamalar yapabilirsiniz, bu fırçalar profesyonel kullanıma uygundur. Oldukça başarılı olmalarının yanı sıra, kolayca temizlenirler ve kıllarında kopma olmaz. Ayrıca fırçaların mineleri de kolay kolay çatlamaz. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Not: Akrilik boyanın kullanım alanı resim sanatıyla sınırlı olmayıp dekorasyon ve çeşitli boyamalarda da kullanılabilir. Akrilik boya kuru iken su ile temizlenebilir.
Sorularınız ve önerileriniz olursa bana her şekilde yazabilirsiniz. Önerilerinize de açığım.
Ürünleri aşağıdaki bayilerden temin edebilirsiniz