Su bazlı yağlı boya kullanımı

  • 4 yıl önce
  • 3Dakika
  • 743Sözcük
  • 126Görüntülenme

Birçok kişinin tercih ettiği boyama yöntemlerinden biri olan geleneksel yağlı boya, yardımcı malzemelerle beraber etkisini gösterir. Boyaması oldukça zevklidir, ancak çok fazla teknik vardır. Bu teknikleri öğrenmek zaman alır. Yağlı boyanın en sıkıntılı kısmı ev ortamına yöneliktir, çünkü koku yapar, sürekli camı açık tutmanız gerekir. Yağlı boyayı ferah ortamlarda çalışmak idealdir. Stüdyo ve atölyesi olanlar için her ne kadar sıkıntı olmasa da halen ev ortamı için kalıcı bir çözüm yoktur.

Bu demek değildir ki, yağlı boya çalışamayız. Çalışabiliriz ama, geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak…

Peki, nedir bu yöntemler? Az kokulu, zararsız kimyasal madde içeren su bazlı yağlı boyalar… Ülkemizde bu boyalar oldukça pahalı ve kullanan çok az insan var. Hatta duyan bile yoktur belki de… Su bazlı yağlı boya Avrupa’da uzun yıllardan beri kullanılıyor ve ihtiyacı iyi bir şekilde karşılıyor. Tabi ki bazı farklıları var, ancak evde rahatça ve özgürce çalışabilirsiniz. Mesela alerjiniz varsa (astım veya herhangi bir rahatsızlık) bu boyalar size zarar vermez. Çok az bir yağ kokusu var, o da rahatsız edecek türden değil…

Geleneksel yağlı boyada doygunluk değeri daha fazla ve istenildiği kadar inceltebiliyor, ancak buradaki inceltici maddemiz su. Eğer çok fazla su ile inceltirseniz suluboya gibi bir his ve görünüm yaratıyor. En güzel olay herhangi bir kimyasal materyal kullanmayacak oluşunuz. Mesela kokusuz terebentin ve keten yağına ihtiyacınız yok. Su ile her şeyi yapabilirsiniz, pratik yaptıkça ne kadar su alıp almayacağınızı bilebilirsiniz.

Tabi arzu ederseniz hızlı kurutucu, glazür, hacim artırıcı macunlar veya basitçe keten tohumu, haşhaş, bitkisel yağ veya başka bir karışım dahil olmak üzere istediğiniz ölçüde yağ ekleyebilirsiniz.

Su bazlı yağlı boya

Su ile karışabilen yağların kuruma süreleri, geleneksel yağlardan birkaç gün daha hızlıdır, ancak Alykd gibi hızlı kuruyan yağlardan çok daha uzundur ve en büyük faydası, çalışma süresini uzatmaktır, zararlı çözücüler olmadan çalışabilme olayı şu zamanda oldukça önemli. Alerjik insanlara böyle güzel bir şans doğması sektörün talepleri yerine getiriyor oluşunun bir göstergesi…

Genel itibariyle, boya, su ile ince bir kıvamda seyreltildiğinde (suyla karıştırılabilir yağlar), terebentin ile inceltilmiş yağlı boyadan farklı bir sonuç yaratabilir. Ne kadar çok su kullanırsanız, boya o kadar çabuk kurur ve çok mat olur.

Burada aslında boyayı yoğun olarak kullanmak gerek. Eğer resminizde daha yağ kullanmanız gerekirse, su ile karışabilen yağlı boya serisine ait safflower oil var. Bu yağ matlığı götürerek parlaklık kazandırır ve aynı zamanda transparanlığı da arttırır. Genelde beyaz ve soluk renklerle beraber kullanıldığında parlaklığı tatmin edici düzeyde olur.Su bazlı yağlı boya

Geldik en önemli meseleye… Bildiğiniz üzere geleneksel yağlı boyada paletin ve fırçanın üzerindeki boyayı çıkartmak zordur ve emek ister, su bazlı yağlı boyada tam tersidir, çünkü su ile fırça ve palet üzerindeki boyayı kolayca çıkartabilirsiniz. Eğer su bazlı yağlı boya için ekstra bir ürün almak ve kullanmak isterseniz, tavsiyem Tigel sanatsal temizleyicisidir. Gerçekten oldukça işe yarıyor. Fırçalarınızı bununla temizleyip ardından köpürtüp yıkayabilirsiniz.

Fırçalarınız üzerinde boya bırakmamanız da önem arz etmekte…

Su bazlı yağlı boya olarak kullandığım marka Winsor&Newton Artisan. Başka markaları da denemek istiyorum, fakat pahalı olduklarından ötürü çoğu rengi bulunmamakta. Artisan öğrenci seviyesinde bir boya ama profesyonel olarak da oldukça işlevli. Boyanın kalitesinden memnunum. 

Royal Talens’in Cobra su bazlı yağlı boya serisini denemek için heyecanla bekliyorum. Sorularınız olursa lütfen yorum bırakın.

Not: Su bazlı yağlı boyaları akrilikle de kullanabilirsiniz. Su bazlı oldukları için sıkıntı çıkarmaz. 

Kullandığım malzemeleri almak için colorbox mağazalarını ya da https://www.colorbox.com.tr/ internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Değerli colorbox ailesine çok teşekkürler…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Abone Olun
Yeni yazılardan haberdar olun ve bizimle kalın